INTERNATIONALE ORDE
DER GEMENGDE  VRIJMETSELARIJ

NIEUWS

10 september "Dag van de Vrijmetselarij"

Op zaterdag 10 september houden de Eindhovense loges een open dag. Dit zijn de loges Licht en Vrijheid, Rosa Alba, Het Derde Licht, De Vier Jaargetijden, Het Elfde Licht en natuurlijk Loge Caleidoscoop. Meer informatie volgt in augustus.

Loge Caleidoscoop in de Vrijmetselaars Podcast

De Vrijmetselaars Podcast is inmiddels al wel een begrip. Wij vonden het erg leuk dat we gevraagd zijn om mee te werken aan de zevende aflevering. Hierin interviewt Sander twee leden, Paul en Beate, over het oprichten van een nieuwe loge en over de gemengde vrijmetselarij. Link: Vrijmetselaars Podcast

De gedachten zijn vrij - comparitie

Op 14 mei was het thema van de middag voor aspirant-leden en belangstellenden "De grenzen van het vrije denken". Een veelzijdig thema dat in comparitie besproken is.

Internationaal Convent van "Le Droit Humain"

 

Onze Orde, voluit: de Internationale Orde der gemengde vrijmetselarij Le Droit Humain, is wereldwijd verspreid. In totaal 32.000 leden in 60 landen zetten zich in voor het ideaal van een wereld van gelijkwaardigheid en broederlijkheid. Elke 5 jaar komen vrijmetselaars uit de hele wereld samen voor het Internationaal Convent in Parijs. En dat is dit jaar, en wel van 19 tot en met 22 mei. 

Oprichtingsceremonie en openingsfeest

Op 3 september is het dan zover: de officiële oprichting van Loge Caleidoscoop. We zijn druk bezig met de voorbereidingen, en we willen hier vast een tipje van de sluier oplichten.

5 mei: Driehoek 1 jaar aan het werk

Het oprichten van een loge begint met drie vrijmetselaars, de Driehoek. Op 5 mei 2021 kwamen Paul Engels, Beate Walles en Monique Frentrop voor het eerst samen om de lijnen uit te zetten voor een nieuwe loge in Eindhoven.

Het Vrijmetselarij Museum op TV

In de Javastraat in Den Haag is het Vrijmetselarij Museum gevestigd. De collectie geeft een beeld van de vrijmetselarij door de jaren heen. De tentoonstelling "Vrijheid en Vooroordeel" is onlangs geopend en gaat over Vrijmetselarij en de Tweede Wereldoorlog. Een bezoek waard. Meer informatie op zondag 10 april in het RTL4 programma "Dit is Holland" en op de website vrijmetselarijmuseum.nl.

Bijeenkomst: Werken in de tempel

Op 9 maart was onze avond voor aspirant leden en belangstellenden in het Logegebouw. Een inspirerende nadere kennismaking aan de hand van het thema: Werken in de tempel. Hoe kunnen symbolen je inspireren om te reflecteren op jezelf, je leven en je wereld?

Bouwstuk bij Loge Het Derde Licht

Op 3 maart heeft Loge Caleidoscoop op uitnodiging van Loge Het Derde Licht in Eindhoven een avond verzorgd voor een twintigtal Broeders. Het onderwerp was een korte rede over de ontstaansgeschiedenis van "Le Droit Humain" en de recente ontwikkelingen van Loge Caleidoscoop. 

Verklaring voor vrede

Franse vrijmetselaars roepen in een gezamenlijke verklaring op tot een vreedzame oplossing van het Russisch-Oekraiens conflict. Bescherming van levens en fundamentele rechten van mensen heeft altijd topprioriteit. Er is een lange traditie van conflictoplossing door dialoog en onderhandelingen. In deze donkere tijd zijn onze gedachten bij onze broeders en zusters in de mensheid. Parijs, 2 mrt. Lees verder om de volledige verklaring (Frans) te lezen.


Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen rond de oprichting van Loge Caleidoscoop?