Eerste viering Winter St. Jan

Op 17 december vierde Loge Caleidoscoop voor het eerst de langste nacht en de komst van het Licht. Een bijzondere middag, met visiteurs en veel inbreng van de leerlingen. Het Licht werd gezocht, en eerst niet gevonden maar later wel. Het Licht wordt verspreid en meegenomen naar het Westen. Muziek bekrachtigt het ontbreken en weer toenemen van het Licht. Na afloop was er een heerlijk feestmaal, om de komst van het Licht te vieren.  

We bevinden ons in de donkerste dagen van het jaar. De tijd waarin het licht zijn diepste punt heeft bereikt. Het lijkt wel of het licht van de zon nooit terug zal komen. Zo lijkt het soms ook in ons leven. Er zijn tijden dat de duisternis, die in ons heerst, lijkt te overwinnen, ook in de wereld om ons heen. De zon het leven vermindert, stervende lijkt. En de natuur verstilt, in afwachting van nieuw leven. 
Op een dag merken we, dat het zonlicht in ons leven aan het terugkomen is. Langzaam lengen de dagen, de zon verlicht en verwarmt de aarde, de natuur kan weer ontluiken. Als herinnering aan de belofte, dat het Licht in ons leven terug komt, vieren we op het moment van de langste nacht het Winter St. Jansfeest.