INTERNATIONALE ORDE
DER GEMENGDE  VRIJMETSELARIJ

NIEUWS

25 mei: Ontmoetingsdag Middelburg

Elkaar ontmoeten in verbinding en open voor onze verschillen: dat gebeurt bij de maçonnieke vormingsdag "Ineengestrengelde handen" in Middelburg. Zowel vrijmetselaars als belangstellenden zijn van harte welkom.

Onze Redenaar in FRITS magazine

Leuk nieuwtje: onze Redenaar Liesbeth van Eijsden is gevraagd een column te schrijven in het Eindhovense FRITS magazine met als titel: "Spiritualiteit, bewustwording en ontmoeten".

Nieuwe leerlingen en gezellen

Het werkjaar begon voortvarend met de bevordering van vier leerlingen tot gezel. Eind november konden we drie nieuwe leden inwijden. Na een wat lange wachttijd is het nu zover: ze zijn leerling vrijmetselaar! We wensen hen een inspirerende reis toe. Met 21 leden zijn we mooi onderweg! 

9 september "Dag van de Vrijmetselarij"

Op zaterdag 9 september houden de Eindhovense loges een open dag. Dit zijn de loges Licht en Vrijheid, Rosa Alba, Het Derde Licht, De Vier Jaargetijden, Het Elfde Licht en natuurlijk Loge Caleidoscoop. Je bent van harte welkom om tussen 11:00 en 16:00 uur binnen te lopen.

5 mei: de Driehoek bestaat 2 jaar!

Op 5 mei 2021 ontstond het idee om een gemengde vrijmetselaarsloge op te richten die helemaal past bij de regio Eindhoven: divers, creatief en transparant. En wat bleek? Het idee sloeg aan, en een jaar later op 3 september werd Loge Caleidoscoop officieel geopend. Na een enerverende start groeit de loge gestaag, maar het werk is nog niet klaar. Het plan voor de volgende stappen is nu gemaakt. 

130 jaar "Le Droit Humain"

Op 4 april 2023 viert de Internationale Orde de Gemengde Vrijmetselarij 'Le Droit Humain' haar 130-jarig jubileum. Ontstaan in progressieve kringen in Parijs is de Orde nu vertegenwoordigt in meer dan 60 landen. 

Jubileum Loge Memphis - 70 lentes jong

Op 20 maart waren we te gast bij Loge Memphis in Rotterdam. Zij vierden hun 70-jarig jubileum met een speciaal rituaal en een maçonniek banket. Een sfeervolle avond met vrijmetselaars uit het hele land en zelfs ook uit België en Duitsland. 
In de vrijmetselarij is het gebruikelijk om bij elkaar op bezoek te gaan, dat noemen we visiteren. Dat kan bij loges over de hele wereld. Elke loge kent haar eigen sfeer, en haar eigen rituele traditie. 

De lente equinox - licht en donker in balans

Op 21 maart breekt de lente aan. Dag en nacht zijn dan even lang, overal ter wereld. Een moment van evenwicht, een symbool van gelijkheid. Wij weten dat het Licht in kracht zal toenemen.
Dit jaar staat Loge Caleidoscoop samen met Loge Quintessens uit Den Bosch stil bij dit bijzondere moment, dat al eeuwenlang in verschillende culturen een feestmoment is. Lees meer over het vieren van dit moment door de eeuwen heen. 

Macht en wijsheid - tijdschrift Thoth

Stem en tegenstem worden in het cultureel-maçonniek tijdschrift Thoth in harmonie gebracht. In het thema-nummer Macht en Wijsheid een bijzondere bijdrage van 'onze' Redenaar Liesbeth van Eijsden: De goddelijke inblazing van Sophia - Vrouwelijke wijsheid, kracht en schoonheid. Nieuwsgierig? Klik hieronder!

Thoth magazine

De goddelijke inblazing van Sophia

Eerste viering Winter St. Jan

Op 17 december vierde Loge Caleidoscoop voor het eerst de langste nacht en de komst van het Licht. Een bijzondere middag, met visiteurs en veel inbreng van de leerlingen. Het Licht werd gezocht, en eerst niet gevonden maar later wel. Het Licht wordt verspreid en meegenomen naar het Westen. Muziek bekrachtigt het ontbreken en weer toenemen van het Licht. Na afloop was er een heerlijk feestmaal, om de komst van het Licht te vieren.  


Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen rond de oprichting van Loge Caleidoscoop?