Presentatie Nuenens college

Op verzoek van het Nuenens College, een school voor VMBO (basis-kader-G/T) zijn Beate Walles en Monique Frentrop daar 8 november te gast geweest om een presentatie over de Vrijmetselarij te geven.
 

Dit in het kader van een themadag over religie en levensovertuiging, georganiseerd door de filosofiedocente van het College. De leerlingen kregen een vol programma aangeboden met een onderwerpen als katholicisme, protestantisme, Boeddhisme, Vrijmetselarij en een bezoek aan een moskee.

Wij hebben 9 groepen van 10-15 leerlingen verteld over de Vrijmetselarij. Wij hebben het als erg leuk en zinvol ervaren. Veel leerlingen en docenten waren eveneens positief.

We hebben met een korte PowerPoint wat beelden laten zien met daarbij een korte toelichting. Kathedralen en bouwsymboliek, zonsopkomst en lichtsymboliek.

Bij de vraag “welke selfie zet je op social media?” was unaniem het oordeel dat het erg uitmaakt of dat op je vriendengroep in WhatsApp is, want dan maakt het niet uit of op Instagram. Daar post je alleen je beste ik. Dat is precies waar wij naar op zoek waren bij de foto van Ken U Zelve.

We hebben een wat ingekorte versie van het filmpje van de site (met dank aan de Loge “Het Derde Licht” uit Eindhoven)

laten zien, wat door allemaal toch heel belangstellend werd bekeken.

Er moest een keuze gemaakt worden tussen 2 stukjes muziek, waarbij de leerlingen elkaar mochten uitleggen welke ze het mooiste vonden. Wat wij het mooiste vonden was onze zaak, zij hadden recht op hun eigen mening en wij ook. De tolerantie spatte er af, wat heerlijk als je daarover geen oordeel hebt. Toen als voorbeeldje ook even werd genoemd dat wij geen oordeel hadden waarom 2 leerlingen herrieachtig en te laat binnenkwamen, merkte een oplettende jongedame op dat het hoog nodig was dat zij haar ouders naar ons zou sturen.

Tot slot hebben we 3 kaarsen aangestoken en ze wijsheid, kracht en schoonheid toegewenst. Drie giebelende meiden kwamen vragen of ze de kaarsen uit mochten blazen. Hebben jullie dan de wijsheid, kracht en schoonheid ontvangen? Jazeker, dat hadden ze begrepen. Wat wil een Vrijmetselaar nou nog meer?